Toolbox VCA

Veilig onboarden
Poortinstructie

Alles wat je moet weten over de toolbox die voldoet aan VCA

Wil je de toolbox die voldoet aan VCA implementeren binnen het bedrijf? Dan is het goed om te weten hoe je alles naar behoren kan krijgen. Iedere toolbox kan namelijk aangepast worden op het bedrijf en je moet ervoor zorgen dat je aan alle veiligheidsregels voldoet. Binnen het bedrijf spelen een groot aantal thema’s, welke je zo goed mogelijk wilt bespreken. Voordat je de toolbox library beschikbaar stelt, moet je dus weten wat je allemaal kan verwachten.

Verplichting en regelmaat

VCA op de werkvloer is verplicht voor ieder bedrijf. De VCA Norm is vooraf vastgesteld en het is afhankelijk van de werkzaamheden binnen het bedrijf waar je allemaal aan moet voldoen. Daarom zijn er ook andere eisen gesteld aan de regelmaat waarin je de VCA toolboxen moet gebruiken. Bij VCA* is het bijvoorbeeld belangrijk dat je vier keer per jaar de e learning van VCA aanbiedt, terwijl je bij VCA** en VCA Petrochemie tien keer per jaar nieuwe informatie krijgt. Zorg er daarom voor dat je vooraf weet wat jou te wachten staat.

Contactmomenten voor verbeteringen en vragen

Het draait bij het implementeren van de VCA bij toolboxen vooral om het realiseren van contactmomenten en bijeenkomsten, zodat medewerkers alles rondom veiligheidskwesties kunnen leren. Tijdens deze contactmomenten komen de belangrijkste VCA onderwerpen in de toolbox aan bod en hebben medewerkers de gelegenheid om feedback te geven op de stand van zaken. Ook vragen stellen behoort tot deze toolboxmeeting met VCA. Iedere meeting geeft een extra houvast dankzij beschikbare informatie.

De belangrijkste onderwerpen en eisen

Bij de VCA implementatie in toolboxen kan je een groot aantal onderwerpen kiezen. Er zijn een aantal eisen gesteld voor jou als werkgever, zodat je een eerste houvast hebt om mee te werken. Zo zijn enkele VCA onderwerpen in de toolbox verplicht om te behandelen. Denk aan de wijzigingen bij de wet- en regelgeving. Ook relevante aandachtspunten uit onderzoeken van de inspecties zijn van belang om tijdens een VCA toolboxmeeting te behandelen. Vergeet als leidinggevende ook niet om een presentielijst en de onderwerpen bij te houden. Dit is namelijk een eis vanuit de organisatie om jouw bedrijf draaiende te houden.

Een meeting goed organiseren

De toolboxmeeting met VCA moet je goed organiseren. Het is immers belangrijk dat de medewerkers hierbij aanwezig zijn en je ook de relevante onderwerpen besproken hebt. Je kan de meeting op verschillende manieren organiseren. Het belangrijkste punt om mee te beginnen is het opstellen van een kernboodschap. Deze kort en bondig houden is belangrijk, zodat de boodschap goed overkomt. Vanaf dat moment kan je de meeting volledig op maat maken en bepaal je of deze klassikaal of digitaal plaatsvindt. Jij hoeft dan alleen nog iedereen uit te nodigen voor de meeting.

Safety
Veiligheidsinstructies

Moet het verplicht zijn?

Je kan je afvragen of het houden van een toolbox met VCA verplicht is. Het gebruik van VCA onderwerpen in toolboxen is geen verplichting als jouw bedrijf niet VCA gecertificeerd is, maar kan helpen om de onderwerpen goed te behandelen. Ook voor bedrijven die de certificering niet hebben, is het gebruik van de toolboxen aan te raden. Doordat alles helemaal aan te passen is aan het bedrijf, voorkom je dat je een onderwerp over het hoofd ziet en de boodschap niet duidelijk overkomt. De extra hulpmiddelen zorgen voor meer duidelijkheid.

Kies de meest relevante onderwerpen

Dankzij een toolbox met VCA heb je ieder onderwerp tot jouw beschikking en zorg je ervoor dat iedereen binnen het bedrijf op de hoogte blijft van de wetten en regels omtrent veiligheid. Ook kan je gebruik maken van gebeurtenissen uit het verleden. Een poortinstructie biedt de mogelijkheid om snel veranderingen aan te brengen en de werkwijze binnen het bedrijf zo effectief mogelijk te houden. Je merkt aanzienlijke verschillen en voldoet aan de eisen die gesteld zijn om de certificeringen te behouden.

Dit zeggen onze klanten over ons

“Onze medewerkers werken verspreid over heel Europa. Het is dus lastig om iedereen regelmatig bij elkaar te krijgen voor de verplichte toolboxen. Dat lossen we op met e-learning van eWorks, waardoor iedereen op afstand leert. Het veiligheidsbewustzijn is hierdoor toegenomen.”

Natasja Ausema, Kleinveld B.V.

“Met de toolbox library tillen wij onze veiligheidsinstructie naar een hoger plan en geven we onze operationeel leidinggevenden betere tools om het veiligheidsbewustzijn van onze monteurs te verhogen.”

Jos Verkerk, Orona

“De interactie met eWorks gedurende de ontwikkeling van de training was erg goed en prettig. Ze hebben een professionele aanpak en een goed oog (en oor) voor de doelstelling van de klant.”

Johan Wulder, Jumbo Maritime

Poortinstructie

Safety onboarding

Werk je medewerkers slim in met de safety onboarding van eWorks. Zo weet je zeker dat iedereen veilig aan de slag gaat.

DareToCare app

Tijdens het werk makkelijk veiligheidsmeldingen doen? Dat doe je met onze krachtige safety app. Ook heb je op de werkvloer eenvoudig toegang tot toolboxen, werkinstructies, handleidingen en alerts.

Safety escape truck

Met de safety escape truck train je veilig werken onder tijds- en groepsdruk. Het spel daagt spelers uit om op een snelle, leuke manier spannende opdrachten op te lossen en veilig te werken.