Orona

Geen papieren rompslomp meer dankzij handige safety app

Orona jogger op Orona roltrap

DareToCare app: veiligheid nu binnen handbereik

Orona is gespecialiseerd in het ontwerpen, installeren en onderhouden van liften, roltrappen en hellingbanen; een vakgebied met veel risico’s. Juist vanwege die risico’s was veilig werken altijd al belangrijk binnen Orona. Toch zag het bedrijf ruimte voor een volgende stap op safety gebied. Het gebruik van safety procedures en formulieren op papier moest veranderen. Daarom koos Orona voor de DareToCare app van eWorks. De app vereenvoudigt documenten en procedures door ze te digitaliseren, maar helpt ook bij het betrekken van de medewerkers door snel en eenvoudig alerts en tips te sturen. Precies waar Orona naar op zoek was.

‘Met de DareToCare app zijn de checklisten bij Orona dynamischer geworden. Medewerkers hoeven alleen nog vragen te beantwoorden die passen bij de werksituatie. Ook geeft de app handige notificaties door, zoals: ‘Er is een gevaarlijke situatie gemeld. Volg de instructies in de app.’

Veilig werken cruciaal

Wanneer je in de liftenbranche zit, weet je als geen ander dat een ongeluk in een klein hoekje zit.
De medewerkers van Orona werken niet alleen op hoogte en met bewegende onderdelen, maar moeten ook rekening houden met externe factoren, zoals liftgebruikers. Daarom is er altijd aandacht voor onder andere elektrische veiligheid en valgevaar. Medewerkers zijn zich altijd bewust van de veiligheidsvoorschriften. Maar, wat als deze alleen op papier te vinden zijn?

Het voordeel van de DareToCare app is dat medewerkers altijd bij informatie kunnen wanneer nodig.

Papier? Niet hier.

Als je, zoals Orona tot voor kort, werkt met geprinte pdf-bestanden voor toolboxmeetings en papieren checklists voor werkplekinspecties, die je in mapjes bewaart, dan werkt dat niet heel overzichtelijk. Bovendien is het niet milieuvriendelijk.

Papieren formulieren passen ook lang niet altijd bij de werksituatie, omdat ze niet dynamisch zijn. Bij Orona moesten medewerkers vinkjes zetten voor situaties die niet van toepassing waren. Iemand die bijvoorbeeld mechanica werkzaamheden uitvoert, kreeg op zijn checklist ook vragen over elektriciteit. Hierdoor ontstond het risico dat medewerkers overal maar vinkjes plaatsten.

medewerkers kijken naar ipad en app

Verbeterde communicatie

Om het registreren van werkplekinspecties makkelijker te maken, zocht Jos Verkerk, manager kwaliteit en veiligheid bij Orona, naar een manier om het werk te digitaliseren. Hij besloot de DareToCare safety app in te zetten. Alle formulieren en processen werden daarmee gedigitaliseerd en checklisten werden dynamischer gemaakt. Via de app werd bovendien bedrijfsspecifieke content toegevoegd zoals werkinstructies en handboeken. Hierdoor zijn alle formulieren en processen rondom veiligheid makkelijk op elk moment vindbaar voor alle operationeel leidinggeven, waar ze ook zijn.

Met de komst van de app zag Orona ook mogelijkheden om de communicatie en interactie tussen medewerkers te verbeteren. Tips en kennis over veilig werken, worden nu eenvoudig uitgewisseld met en tussen medewerkers. De lijnen werden verkort.

Via de app is informatie bovendien makkelijk terug te vinden en daardoor veel eenvoudiger toe te passen. Voordat medewerkers van Orona starten met de uitvoer van hun werkzaamheden, moeten zij safety procedures doorlopen. Als een medewerker bijvoorbeeld werkzaamheden in een put uitvoert, dan horen daar specifieke safety handelingen bij. Bij Orona noemen ze dit de put-procedure. In andere branches kom je dit niet tegen, maar voor Orona is dit noodzakelijk.

Door het gebruiken van de app doorlopen medewerkers de safety procedures nu gemakkelijk en snel, en geven zij dus ook sneller tips aan elkaar door. In plaats van papieren formulieren te gebruiken, hebben zij nu alles compact op hun mobiele telefoon.

Implementatie safety app

Bij Orona zijn operationeel leidinggevenden niet verplicht om de safety app te gebruiken. De kans was aanwezig dat nog steeds 75% van de uitgevoerde werkplekinspecties op papier uitgevoerd zouden worden, dacht Jos. Toch vertrouwde hij erop dat de app goed zou bevallen bij Orona. En, hij had gelijk.

Iedereen was binnen 3 maanden om. Als mensen in een systeem geloven, omdat het werk er eenvoudiger van wordt, dan werkt dat beter dan wanneer je ze verplicht iets te doen.

Eenvoudig gebruik van toolboxen

Orona maakt niet alleen gebruik van de DareToCare app, maar ook van de eWorks offline en online toolboxen. Waar een leidinggevende bij Orona voorheen beperkte mogelijkheden voor safety training tot zijn beschikking had, maakt hij nu eenvoudig gebruik van de toolbox library.

Dankzij de toolbox library hebben de leidinggevenden van Orona nu de juiste middelen om een goede toolboxmeeting te organiseren. Deze middelen zijn bovendien online én offline (als download) beschikbaar. Leidinggevenden kiezen zelf of ze een PowerPoint of een online toolbox gebruiken.

Bijkomend voordeel van de toolbox libary is dat medewerkers altijd bij informatie kunnen wanneer nodig.

Voorheen kwam het wel eens voor dat er alleen hand-outs werden geprint en uitgedeeld. Daardoor werd er soms onvoldoende aandacht aan safety onderwerpen besteed. Medewerkers gaven met een vinkje wel aan toolboxen te hebben gevolgd, maar het was dan de vraag of informatie echt was blijven hangen.

Orona werkt aan lift

Voorgoed afscheid van papier

Met de DareToCare app communiceren wij proactief met elkaar en hebben we voor diverse audits en inspecties voorgoed afscheid kunnen nemen van papier.

Jos Verkerk

Kant-en-klare toolboxen

Nieuwsgierig naar de toolboxen van eWorks?