Derustit Group

“Zo verhoog je met toolboxen het veiligheidsbewustzijn onder medewerkers én bespaar je veel tijd”

De uitdaging van Derustit Group en de oplossing

De veiligheid van je collega’s is belangrijk. Vooral als je organisatie onder de werkingssfeer van het Besluit risico’s zware ongevallen (Brzo) valt en wordt aangeduid als een bedrijf met een hoog risico op zware ongevallen. Dit geldt voor de Derustit Group, een organisatie gespecialiseerd in oppervlaktebehandeling van roestvaststaal in Europa. De oppervlaktebehandelingen bestaan uit elektrolytisch polijsten, O2 cleaning, chemisch reinigen en handmatig slijpen. Geen activiteiten zonder risico’s dus.

Des te belangrijker is het bewerkstelligen van een sterke veiligheidscultuur. Dat vindt ook Laura Rijkers, quality manager bij Derustit Group Oppervlaktetechniek. ‘Wij hebben veiligheid hoog in het vaandel staan’, zegt ze. ‘Maar ondertussen zijn we heel praktisch ingesteld. We willen niet het risico lopen dat de aandacht voor veilig werken in het geding komt. Aan mij de taak om het belang daarvan onder de aandacht te blijven brengen.’

Het voorbereiden, uitvoeren en nabespreken van presentaties over veiligheidsthema’s kostte Laura in het verleden veel tijd. ‘Die tijd ontbrak op een gegeven moment en dan schiet je tekort voor je veiligheidscertificaat. Dat moet niet’, aldus Laura. Het leek haar handig om collega’s ook te kunnen informeren via toolboxen of een app. Daarom besloot de Derustit Group te gaan samenwerken met eWorks.

De overgang naar online toolboxen van eWorks heeft ons tijdwinst opgeleverd.

Tijdwinst dankzij online toolboxen

De toolboxen worden nu een jaar ingezet. Omdat Laura en haar collega’s altijd druk zijn en weinig tijd hebben voor bijscholingen, moesten de toolboxen tijdbesparend en makkelijk uit te voeren zijn. ‘eWorks overtreft onze verwachtingen’, zegt Laura. ‘De overgang van fysieke presentaties naar online toolboxen heeft ons tijdwinst opgeleverd. eWorks neemt mij veel werk uit handen. Met de kant-en-klare toolboxen zijn mijn collega’s continu up-to-date zonder dat ik er zelf veel moeite voor hoef te doen.’

 

De voorbereide toolboxen van eWorks zijn niet alleen makkelijk in het gebruik. Ik kan ze ook eenvoudig aanpassen, zodat ze perfect aansluiten bij de situatie in ons eigen bedrijf.

Offline toolboxen eenvoudig aanpasbaar

Naast de online trainingen maakt de Derustit Group ook gebruik van de offline toolboxen van eWorks. Dit zijn PowerPoints over verschillende veiligheidsthema’s die eWorks al voor je heeft voorbereid.

Ook deze leveren Laura tijdwinst op in vergelijking tot de presentaties die ze voorheen zelf maakte. ‘De voorbereide presentaties van eWorks zijn niet alleen makkelijk te downloaden en gebruiken, ik kan ze ook bewerken zodat ze aansluiten bij de situatie in ons eigen bedrijf.’

Laura voegt daaraan toe: ‘Als ik een afbeelding van onze eigen werkvloer wil toevoegen, dan kan ik dat eenvoudig doen. Bovendien sluiten de offline toolboxen ook nog eens aan bij de digitale toolboxen. Het vormt samen een mooi geheel.’

Derustit werplaats

Makkelijk inzetbaar

Niet alleen Laura heeft baat bij de safety trainingen van eWorks. Ook haar collega’s en de rest van het bedrijf zien de inzet van toolboxen als een positieve ontwikkeling. Laura vertelt: ‘Als ik alle collega’s bij elkaar moet krijgen voor een presentatie, ligt het hele bedrijf stil. Dat komt niet altijd goed uit voor iedere afdeling. Met de toolboxen van eWorks is dit eenvoudig opgelost. Mijn collega’s kunnen op een moment dat het hen uitkomt op hun telefoon inloggen en de vragen doorlopen, zo simpel is het.’

Altijd relevant en interactief

Ook zijn Laura en haar collega’s enthousiast over de interactiviteit van de trainingen. Vooral de ‘wist-je-datjes’ en video’s vallen in de smaak. Die maken de toolboxen leuk om te volgen. ‘Omdat je kan kiezen uit meer dan 70 onderwerpen is er altijd wel een thema dat actueel is voor het bedrijf’, zegt Laura. Op die manier zijn de toolboxen altijd relevant voor haar collega’s.

Toch merkt Laura dat sommige collega’s nog wel eens gemotiveerd moeten worden om de safety ondewerpen te doorlopen. ‘Dit vergt soms extra aandacht van mij, maar als ik kijk naar de tijd en moeite die de toolboxen mij besparen, dan weegt dat niet op tegen de extra aandacht die ik soms moet besteden aan het helpen herinneren van collega’s’, aldus Laura.

Prettige samenwerking

Al met al is Derustit Group erg tevreden over de samenwerking met eWorks. Gelukkig heeft Laura voor de komende jaren nog genoeg toolboxen klaarliggen voor haar collega’s. Daarnaast wil ze wellicht ook de eWorks’ DareToCare app gaan inzetten om het melden van incidenten op de werkvloer makkelijker te maken. Dat maakt veilig werken voor de medewerkers van Derustit Group nog eenvoudiger!

Kant en klare toolboxen

eWorks overtreft onze verwachtingen. Met de kant-en-klare toolboxen zijn mijn collega’s continu up-to-date zonder dat ik er zelf veel moeite voor hoef te doen.

Laura Rijkers

Kant-en-klare toolboxen

Nieuwsgierig naar de toolboxen van eWorks?